23 ene 2010

IN THE LOOP


2009, GB, 106 min.

Director: Armando Iannucci

Guión: Armando Iannucci, Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Tony Roche

Intérpretes: Peter Capaldi, Tom Hollander, Gina McKee, James

Gandolfini, Steve Coogan, Chris Addison

De què va

Com podeu veure al cartell, la pel·lícula s’anuncia com la nova versió de “Teléfono rojo, volamos hacia Moscú”. Una sinopsi del film no és fàcil de fer, perquè aquí la història no és el més important, sinó els personatges i les situacions. És una orquestrada sàtira sobre la política d’alt nivell, sarcàstica i d’un humor afilat i a estones, força difícil de seguir. La comèdia britànica, ja se sap... A mi m’ha recordat molt l’afamada série de la BBC “Sí, Sr. Ministre”.

El que en penso

Diuen els comentaris que el film és una crítica a com va començar la guerra d’Irak. Potser sí però, al meu punt de vista, la crítica és en general cap a tot el sistema polític i cap a la falta total i absoluta de cap mena d’integritat moral, ética o humana en els personatges que hi surten. Si la política d’alt nivell és així, ho desconec, però aleshores anem maldats... Aquí no decideixen els polítics electes (presentats com mers titelles del destí) sinó els tècnics, directors, caps de gabinet, assessors i altres càrrecs similars que són els que mouen els fils i les trames.

És realment escandalós pensar que les coses puguin ser realment aixi... i cada cop hi ha més films, més novel·les i més sèries de TV que plantegen la política com un orgue de gats. La política hauria de ser practicada per gent amb voluntat de servei, i més aviat sembla que s'hi dediqui gent amb gran eloqüència egòtica, sense cap talla moral, i amb una ambició desmesurada. Probablement sigui el que ens mereixem.


No hay comentarios: