28 ene 2010

LA DECISION DE ANNE


2009, USA, 109 min.
Director: Nick Cassavetes

Guión: Jeremy Leven, Nick Cassavetes
Intérpretes: Cameron Diaz, Alec Baldwin, Abigail Breslin, Joan Cusack,
Jason Patric, Thomas Dekker, Elizabeth Daily

Adaptació de la novel·la de Jodi Picoult “La decisión más difícil”

De què va

La filla petita de Sara i Brian, amb dos anyets, està malalta de leucèmia. No hi ha cap donant compatible, i la única solució que els proposen els metges és tenir un altre fill mitjançant ingenieria genètica. I neix Anne, que salva la vida de la seva germana. Però no només un cop, sinó en repetides ocasions, i patint procediments hospitalaris altament dolorosos. Fins arribar als 12 anys.

El que en penso

En un primer moment vaig pensar-me que havia anat a veure un típic telefilm de tarda de diumenge, però les meves expectatives van ser superades amb escreix. Els Fitzgerald són una família “feliç”. Tot el feliç que es pot ser tenir un dels tres fills malalts de leucèmia. Però els fills es fan grans i van prenent les seves pròpies decisions, malgrat que l'opinió dels pares sigui una altra. D’això va la peli, d’aprendre a acceptar que els fills –més aviat que tard- acaben prenent les seves pròpies decisions, i que, per doloroses que siguin, cal aprendre a acceptar-les i respectar-les. Fins i tot el dret a la vida i a la mort.

Les decisions infantils no estan tan “contaminades” socialment com les dels adults, i per tant, tenen més components d’honestedat. Els grands sempre compliquem les coses. En realitat ens pensem que “aprenem” i que anem posant seny, però potser més aviat anem perdent seny y posant més màscares i escuts...

Genial film, amb uns actors insuperables, tant els adults com els nens, un guió magistral i una posada en escena lacrimògena, sí, però amb tota l’elegància possible. O és que algú té algo en contra de les llàgrimes? Netegen.

També un 10 per al director, Nick Cassavetes, autor també d’una altra gran pel·lícula, El diario de Noa.

No hay comentarios: