19 jun 2009

THE VISITOR


USA, 2007, 104 min.

Direcció i guió: Tom McCarthy

Intèrprets: Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Gurira, Hiam Abbass


Premis

Millor director (Independent Spirit Awards 2009)

Millor actor (Festival de Moscú 2008)

Millor actor i millor guió (Satellite Awards 2008)

Gran premi especial a la millor pel·lícula i a la millor director

(Festival Internacional de Deauville 2008)


De què va

Un home porta una vida anodina i trista, sense cap empatia pels altres, sense cap interès per viure, fent veure que sempre està molt ocupat i que no té temps per ningú...

L’envien a Manhattan per feina, i allà troba uns okupes a casa seva...


El que en penso

El món és ple de persones que fingeixen ser el que no són, que fan veure que sempre estan ocupades, que tenen una vida interessant i vertiginosa... quan en realitat estan sols i mai tenen res a fer. Res que els ompli. La seva vida és grisa i avorrida. Però és deixarien matar abans de reconèixer-ho. Walter Vale és el clar exemple d’això. Però... a qui enganya realment? De fet, només a ell mateix, perquè porta escrit a la cara que és un Amargat, amb majúscules!


La solitud d’en Walter em recorda pelis com GRAN TORINO, o LA VIDA DE LOS OTROS en que homes grans i solitaris han perdut la il·lusió de viure i un seguit d’esdeveniments els fan tornar a la vida. En aquests casos, és el fet de veure gent que materialment té molt menys que ells, però que en el fons, són molt més feliços, el que els fa despertar del profund ensopiment vital en el que sobreviuen. I no només són de classes inferiors, sinó també d’altres races i religions. I aquí ja topem amb el racisme i els prejudicis. Però... quan som capaços de superar aquestes barreres i passem a veure les persones que hi ha al darrera, tots aquests prejudicis desapareixen. Darrera totes les capes i màscares, sempre hi ha persones.


Denúncia del maltractament (no té un altre nom) que es fa amb els immigrants. Succeeix a NY, però podria ser a qualsevol altre lloc del “1r món”. La prepotència i el menyspreus campen lliurament pels centres de detenció preventiva per a immigrants.



Excel·lent actuació de Richard Jendkins (que ha guanyat diversos premis per aquest paper; per a qui li soni la cara, és el psiquiatre de Algo pasa con Mary) i de la palestina Hiam Abbass, magistral en el seu paper de vídua elegant a l’estil “madre coraje”.


No hay comentarios: