26 mar 2008

BUDA EXPLOTÓ POR VERGÜENZA



Iran, 2007, 81 min.

Directora: HANA MAKHMALBAF

Guió: MARZIYEH MESHKINI

Intèrprets: Nikbakht Noruz (Bachtay), Abbas Alijome (Abbas), Abdolali Hoseinali


***

Premi especial de jurat (Festival de San Sebastian 2007)

***

De què va


Sota les restes de l’enorme estàtua de Buda (Afganistan) que varen destruir els Talibans al 2001, hi viuen encara, en coves excavades a les roques, mils de famílies pobres. Bakhtay, una nena de 6 anys, incitada pel seu veí, Abbas, també de 6 anys, decideix que vol anar a l’escola per sentir històries boniques. De camí a l’escola, s’anirà trobant amb d’altres nens i situacions que reflecteixen la violenta societat en la que viuen (o malviuen) aquestes famílies.



Comentaris

Una història senzilla, un món complexa. Els jocs dels nens... són el reflex dels “jocs” dels adults que els envolten. Tot plegat, posa la pell de gallina. I fa mal al cor.


Curiositats... o no

Els únics protagonistes són un nen i una nena de 6 anys. I la directora una noia iraní de 19 anys, que als 9 anys va fer el seu primer curt, i als 14 va rodar un documental. Si pensem que una pel·lícula d’aquestes característiques s’està exhibint a sales comercials a nivell mundial… no sé si és només una curiositat o el més important del film.

Reflexions

¿Quin serà el món que construiran aquests infants quan siguin grans? ¿Algú podrà convèncer’ls mai de que també es pot viure en pau? Hana, la directora, es pregunta si van ser realment els Taliban qui van destruir l’efígie del buda, o si una estàtua pot arribar a avergonyir-se de presenciar tanta violència i acabar explotant…


Paraules de la directora

Afganistan es un país extraño. En un periodo de 25 años, ha tenido varios gobernantes; los rusos comunistas, Al-Qaeda, el grupo islámico extremista talibán y los cristianos occidentales o laicos. Cada gobierno ha contribuido a la destrucción de Afganistán con el objetivo de salvar al país de la hegemonía del contrario. Ahora los niños de esta región juegan a dispararse entres sí con armas de madera, juegan a lapidar niñas y colocan minas en los pies del contrario. Estos niños que han aprendido a jugar simulando las guerras entre adultos, ¿Cómo actuarán con el prójimo y el futuro de la humanidad?

Hana Makhmalbaf


No hay comentarios: