3 feb 2010

INVICTUS


2009, USA, 134 min.
Director: Clint Eastwood

Guió: Anthony Peckham

Intérpretes: Morgan Freeman, Matt Damon,

Basada en el llibre de John Carlin,

El factor humano (Playing the enemy)




De què va

Invictus planteja l’estratègia política i moral de l’home (Nelson Mandela) que va fer de la reconciliació nacional l’aspecte central del seu programa de govern. Ell va sostenir sempre que la venjança contra la minoria blanca que tant havia menyspreat la seva raça no serviria de res ni ajudaria la incipient democràcia que començava amb el seu mandat. Això li va suposar el recel de molts companys de raça i partit, i la incomprensió total de la seva família, que el va deixar sol. Per Mandela la única via era –i és- el perdó i l’oblit.







El que en penso


No he vist gaires crítiques que alabin la pel·lícula. O diuen que no es nota l’empremta d’en Clint, o que hi ha massa esport, o que no és el seu millor film, o que és una peli feta amb l’objectiu de guanyar un Oscar...


Quant difereixo de la majoria de tot el que he llegit !! Per mi INVICTUS és una OBRA MESTRA amb majúscules, i reconec en Clint darrera tots i cada un dels seus fotogrames. Em sembla, sens dubte, la millor i més definitiva de totes les seves pel·lícules, i espero que en pugui fer moltes més que encara la superin!!!


Per mi és una missatge d’esperança cap a la societat actual, en front de tota la corrupció i deshonestedat que campa per tot arreu. La única manera, l’únic camí, sempre és el perdó. I la incomprensió vers això la viu el propi Mandela en pròpia pell amb la seva família, que no és capaç de comprendre com ara ell pot recolzar els que abans havien menyspreat els negres. Està sol perquè ningú el pot entendre. ¿Com havíem d’esperar que els crítics de cine entenguessin la pel·lícula? Potser a molts els caldria passar 27 anys a la presó per poder entendre-la...



Clint Eastwood ja és el meu director preferit, amb diferència. I no tinc comentaris per la feina de'n Morgan Freeman i en Matt Damon. Senzillament genials.


No hay comentarios: